Európsky deň jazykov na ZŠ Konštantínova Stropkov.
Oslava tohtoročného EDJ pripadla na štvrtok, 26. septembra. Na našej škole sme si ho pripomenuli už druhýkrát. V tomto školskom roku čakala na žiakov II. stupňa náročná úloha – v duchu oslavy jazykov, rôznorodosti národov a ich kultúr mali svoju triedu premeniť na tú - ktorú krajinu a sprievodným slovom, samozrejme v cudzom jazyku, ju priblížiť ostatným . Hoci sa žiaci našej školy učia angličtinu, ruštinu a nemčinu, milo nás prekvapilo , že sme počuli aj francúzštinu. Výber krajín bol na samotných žiakoch. Prípravy boli náročné, ale nadšenie súťažiacich (keďže sa bojovalo o umiestnenie) bolo obrovské a so zápalom sa pustili do práce. Zdobili triedy, pripravovali program, zháňali rekvizity a kostýmy... V deň D škola už od rána dýchala vrcholiacimi prípravami. A výsledok stál naozaj za to. Veď v priebehu krátkeho času ste mohli bližšie spoznať Anglicko, Rusko, Švajčiarsko, Írsko, Francúzsko, Taliansko a samozrejme aj Slovensko.
             V 5.A , 5.B, a 6.B nás privítali anglickí futbalisti, v reštaurácii sme mohli ochutnať „fish and chips“, osviežiť sa anglickým čiernym čajom a keksíkmi.
Žiaci 8.A nám Anglicko predstavili iným spôsobom – svoju triedu premenili na múzeum voskových figúrok Madam Tussauds. Celé múzeum malo podivnú atmosféru, ktorá spôsobila, že sa figuríny známych ľudí hýbali. Vďaka tomu ožil Shakespearov príbeh Rómeo a Júlia, Newton ale aj kráľovská rodina pri čaji o piatej. Nad všetkým bdela čarovná opatrovateľka Mary Poppins a kráľovská garda.
Žiaci 7.B a 9.A nás zobrali na výlet do Ruska prostredníctvom príbehov „Lev i sobačka“ a „ Maša i medveď“. Ochutnali sme aj ruskú kuchyňu – ruské pirohy chutili všetkým. A ak by niekto nevedel ako vyzerá samovar alebo ruská matrioška, mal možnosť spoznať tieto typické artefakty ruskej kultúry práve tu. Z Ruska sme sa prostredníctvom 8.B premiestnili do Francúzska. Úžasná atmosféra nás vtiahla do reštaurácie , kde si zamilované páry za sprievodu šansónu pochutnávali na večeri, pod Eiffelovkou sme stretli smutno-veselých mímov ale aj potulného umelca , v stánku sme si mohli kúpiť suveníry a odfotiť sa s cyklistom Tour de France. No a z Francúzska je len na skok do Talianska, kam nás zobrala 9.B. Tu sme okrem ochutnávky špagiet a pizze stretli Pinocchia a tiež sme mali možnosť poznať vynálezy, ktoré vznikli v tejto krajine. Vedeli ste, že práve tu vynašli dioptrické okuliare alebo teplomer ?
              Z talianských Álp sme sa presunuli do švajčiarskych – teda do 7.B , kde sme ochutnali typické syry a čokoládu.
A ak by ste si mysleli že zo Švajčiarska je do Írska ďaleko, tak to vôbec nie je pravda! Presvedčila nás o tom 7.A, ktorá nás vtiahla do víru osláv Dňa Sv. Patrika. Všetko sa zrazu „zazelenalo“, dokonca aj pochúťky a nápoje. Z  Írska sme odchádzali so štvorlístkom pre šťastie.
              A aký by to bol EDJ bez Slovenska? 6.A nás privítala za sprievodu ľudovej hudby chlebom a soľou a previedla nás krásnymi zákutiami našej krajiny - prešli sme Vysokými Tatrami, navštívili Bojnice a poprechádzali sa po moste ponad Dunaj. Malebná ulička remesiel nám pripomenula život našich predkov, ochutnali sme korbáčiky a posedeli si pri kolibe.
              Žiaci ZŠ Konštantínovej v Stropkove majú za sebou 2. Ročník EDJ. Zvládli ho fantasticky ! Ich prostredníctvom sme sa bližšie zoznámili s rôznymi krajinami, ich kultúrou a tradíciami a už teraz sa tešíme na budúci ročník.
Víťazné triedy :
8.A , 9.A , 6.A , 5.B a 8.B si vychutnajú svoje ceny a ostatní sa budú v budúcom školskom roku viac snažiť, aby dosiahli lepší výsledok.

Ak ste zvedaví, môžete aspoň na chvíľu navštíviť niektorú z krajín na stránke našej školy: www.zs3sp.sk
                                                                                        Vyučujúci CJ

Videa z jednotlivých vystúpení si môžete pozrieť po kliknutí
na odkazy:
Trieda VII.A:


Aktuality


Vyučovacie hodiny:

1. hodina

7:55

 –

8:40

2. hodina

8:50

 –

9:35

3. hodina

9:55

 –

10:40

4. hodina

10:50

 –

11:35

5. hodina

11:45

 –

12:30

6. hodina

12:40

 –

13:25

7. hodina

13:55

 –

14:40











 

 

Školská družina: 

06:45  –  07:45
11:15  –  16:30

Termíny prázdnin na školský rok 2017/2018

Žiacky parlament

Školská knižnica

Školský klub detí

Školská jedáleň

Školské ihriská

Centrum voľného času 

Krytá plaváreň a suchá sauna

Projekt PRINED


TOPlist
© 2005 Základná škola na Konštantínovej ulici v Stropkove