Hvezdáreň Roztoky
 
     Keď zablúdite do dedinky akoby na konci sveta v okrese Svidník, nájdete tam tabuľu s názvom Roztoky. Prejdete po úzkej rozbitej ceste cez dedinku skoro až nakoniec a zbadáte zvláštny objekt pripomínajúci statkársky dom z minulého storočia. Na tabuli si môžete prečítať, že ste natrafili na Hvezdáreň.
     Na takúto cestu sa vybrali naši piataci z V.A a V.B vo štvrtok, 6. mája 2010. Celí netrpezliví čakali, čo tam uvidia. Vošli do budovy Hvezdárne, kde ich privítal veľmi milý pán Mgr. Daniel Baluďanský. Žiaci sa pohodlne  usadili v prednáškovej miestnosti. Pútavá prednáška o jednotlivých planétach slnečnej sústavy sa mohla začať. Všetci pozorne počúvali, pozerali nádherné fotografie premietané dataprojektorom. Po prednáške sa presunuli k malej budove s kupolou, kde si v pokoji odpočíval obrovský ďalekohľad, ktorý akokeby vedel, že si potrebuje zdriemnúť pred vzácnou návštevou plnou zvedavých detských očiek.
     Hvezdáreň v Roztokoch má jeden z najkvalitnejších ďalekohľadov na pozorovanie. Na Slovensku sú len tri takéto pracoviská. Je to Hvezdáreň v Hlohovci a potom Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici. Roztocký ďalekohľad využívali pôvodne astronómovia na Ukrajine, presnejšie v Odesse. Svidníčanom ho darovali v roku 1991. Krátko na to bola nainštalovaná kupola a ďalšie prídavné zariadenia, aby sa mohli rozbehnúť pozorovania.
     Piataci sa s týmto ďalekohľadom zoznámili len teoreticky, keďže nebolo veľmi vhodné počasie na pozorovanie. Najviac sa im páčila pohyblivá kupola, ktorá sa otáčala okolo svojej osi. Avšak najlepším zážitkom pre nich by bolo nočné pozorovanie oblohy. Snáď sa im to niekedy v blízkej budúcnosti podarí.
     Im držíme prsty a pánovi Baluďanskému sa chceme srdečne poďakovať za milé prijatie v jeho kráľovstve. Želáme Hvezdárni v Roztokoch ešte veľmi dlhú životnú púť.


Aktuality


Vyučovacie hodiny:

1. hodina

7:55

 –

8:40

2. hodina

8:50

 –

9:35

3. hodina

9:55

 –

10:40

4. hodina

10:50

 –

11:35

5. hodina

11:45

 –

12:30

6. hodina

12:40

 –

13:25

7. hodina

13:55

 –

14:40











 

 

Školská družina: 

06:45  –  07:45
11:15  –  16:30

Termíny prázdnin na školský rok 2017/2018

Žiacky parlament

Školská knižnica

Školský klub detí

Školská jedáleň

Školské ihriská

Centrum voľného času 

Krytá plaváreň a suchá sauna

Projekt PRINED


TOPlist
© 2005 Základná škola na Konštantínovej ulici v Stropkove